Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Matrica felragasztási útmutató

Nem tudod hogyan kezdj neki a matricák felragasztásának? Olvasd el az alábbiakat és biztos menni fog! :)

Matricáink tökéletesen megtapadnak üvegen és fényes/fényezett felületeken, viszont fényezetlen műanyagokon kevésbé, vagy akár egyáltalán nem!
Felragasztás előtt a felületet zsír- és pormentesre kell tisztítani (pl. alkoholos ablaktisztítóval)!
Ajánlott ragasztási hőmérséklet 18-25 °C, ami azt jelenti, hogy se a matrica, se a levegő, se a felület ne legyen ennél se hidegebb, se melegebb! Ne ragassz nyáron napsütésben forró felületre, mert a matrica elnyúlhat és nem tudod szépen kisimítani. Télen a hidegben, illetve a páradús környezetben sem fog kellőképp megtapadni, illetve könnyen szakad.

Nyomtatott (színes) matricák:
A matricát a hordozópapírról óvatosan leválasztva levegőmentesen, egy irányba kasírozva kell felsimítani úgy, hogy a matrica közben ne sérüljön. Ehhez eszköznek megfelelhet egy bankkártya szerű lap, ami merev és rugalmas egyszerre. Ezt bújtasd egy tiszta pamut rongyba, így a matrica felülete nem karcolódik a felsimítás során. Amikor légbuborék mentesen felragasztottad a matricát, érdemes erősebben átsimítani belülről kifelé haladva. Bizonyos matricák ragasztórétege nyomásérzékeny, tehát csak erősebb átsimítást követően ragad meg jól a felületen.

Plottervágott (átvivőpapíros) matricák:
A matricát a hordozópapírról leválasztva levegőmentesen, egy irányba kasírozva kell felsimítani a vékony átvivőpapírral együtt úgy, hogy a matrica közben ne gyűrődjön, ne sérüljön. Az átvivőpapír ragasztója gyengébb, leválasztás előtt érdemes átsimítani a matricát, hogy minden kis részlet biztosan átragadjon erre a vékony papírra. A felsimításhoz eszköznek megfelelhet egy bankkártya szerű lap, ami merev és rugalmas egyszerre. Zárásképp simítsd át a matricát erősebben, hogy tuti jól megtapadjon és visszahajtva húzd le az átvivőpapírt odafigyelve, hogy a matricának minden apró részlete a felületen maradjon. A plottervágott matricák ragaszthatók üvegfelületek belső oldalára is, amennyiben nem tartalmaz szöveget (a szöveg belülről ragasztva tükörfordítottan látszik kívülről, így nem lesz olvasható!).
Az egy darabból álló vágott matricákon nem használunk applikálópapírt, ezeket anélkül is fel lehet kasírozni!

Fóliák, lámpafóliák, matricabombák:
Felragasztásuk egyezik a nyomtatott matricáknál leírtakkal, viszont itt a simító eszközön lévő pamutrongyot érdemes átnedvesíteni, így könnyen csúszik a fólián kasírozáskor. Ezek a fóliák hő hatására nyúlnak, illetve akár zsugorodnak, ezért domború felületre is szépen rádolgozhatók egy hőlégfúvó segítségével. Miután lefóliáztad a kívánt felületet, töröld tisztára a fóliát és melegítsd át, ezzel fixálva azt. Miután kihűlt, körbevághatod vagy levághatod egy éles sniccerrel a túllógó fóliarészeket. A fóliák nem korlátlanul nyújthatók, ha túlmelegíted átlukadhatnak! Ha nem vagy biztos benne, hogy fel tudod ragasztani magadnak szépen, inkább keress fel egy fóliázó műhelyt!
A lámpafóliáknál a szép végeredmény érdekében a felületet és a fólia ragasztós oldalát is befújhatod minimálisan szappanos vízzel, így kevésbé tapad le, ha hibázol, viszont tovább tart kisimítani és kimelegíteni alóla a nedvességet. (2 liter meleg vízhez szoktunk nyomni max. 1-et a szappanadagolóból)